O nagradi

SozialMarie je najstarija europska nagrada za društvene inovacije: od 2005. svake se godine u okviru ovog programa nagradi 15 izvrsnih projekata, i to u vrijednosti od sveukupno 54000 eura. Osim novčanog iznosa SozialMarie nudi i povećanu javnu vidljivost onih projekata koji na nov i originalan način reagiraju na društvene probleme i izazove.

Društvena inovacija nudi rješenja za goruće društvene izazove. Ona otvara prostor novim pristupima, inovativnim odgovorima i upućuje na nove putove. Time reagira na nova društvena pitanja, a stara rješava na nove načine. Pritom inicijativu mogu pokrenuti drugi ili pak sama društvena skupina koja je određenim problemom pogođena; no svakako pogođena skupina inicijativu mora podržati i suoblikovati. Na taj način društvena inovacija stvara održiva rješenja koja i drugima mogu poslužiti kao primjer i vrelo inspiracije.

Unruhe Privatstiftung, definicija društvene inovacije

SozialMarie Prize for Social Innovation

SozialMarie je od samog početka bila međunarodna nagrada. U međuvremenu se nagrada nije udomaćila samo u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, nego je poznata i u Sloveniji, Njemačkoj i Poljskoj. Dodjeljuje ju Unruhe Privatstiftung tj. Privatna zaklada Unruhe (‚Nemir‘) koju su 2000. g. utemeljili Wanda Moser-Heindl i Friedrich Moser.

Hrabrost: Poticaj kreativnim društvenim projektima

Uz inovativnost rješenja kojima se doskače društvenim problemima kriterije za društvenu inovaciju ponajprije čine uspješno adresiranje ciljnih skupina i učinkovita provedba projekta. Vodeći se ovim kriterijima SozialMarie znači vrhunsko priznanje za dobre i djelotvorne društvene inovacije. Nagrada time ne nudi osnovno financiranje za razvoj projekata nego predstavlja odlikovanje onih projekata koji se još uvijek nalaze u uspješnoj provedbi. Cilj joj je unaprijediti širenje dobrih projektnih praksi i dati poticaj raspravi o značenju društvene inovacije.

Dodjela nagrada SozialMarie

Stručni žiri bira 15 najboljih projekata koji se svakog 1. maja predstavljaju i nagrađuju na javnoj dodjeli nagrada u bečkom ORF RadioKulturhausu. Prve 3 nagrade imaju vrijednost 15000, 10000 i 5000 eura, a daljnjih 12 nagrada dodjeljuje se u vrijednosti od 2000 eura. Svi nominirani projekti pozvani su da prisustvuju dodjeli nagrada.

Aktivno mentorstvo

Među nagrađenim i nominiranim projektima njih 5 dobiva i svog aktivnog mentora. Pri dodjeli nagrada 1. maja mentorice i mentori sami biraju projekte koje će pratiti i pomagati kroz narednu godinu.

Nagrada publike

Svake godine publika bira svoj omiljeni projekt. Od 2020. godine moguće je glasati za jedan od nominiranih projekata. Projekt koji osvoji najviše glasova dobiva Nagradu publike.