A társadalmi innováció sürgető társadalmi kihívásokra kínál megoldásokat. Új megközelítésekkel, innovatív válaszokkal szolgál és új utakat mutat. A társadalmi innováció egy korábban ismeretlen társadalmi kérdésre reflektál vagy egy már ismert problémát old meg újszerű eljárással. Az új eljárás kezdeményezője valamely érintett társadalmi csoport is lehet, de minden esetben magáévá kell tegye, részt kell vennie az alkalmazásában. A társadalmi innováció ily módon fenntartható és példaértékű megoldásokkal szolgál, amelyek másokat is ösztönöznek.

A társadalmi innováció definíciója, Unruhe Privatstiftung

A díjról

A SozialMarie egy társadalmi innovációs díj, amely minden évben 15 kiemelkedő projektet tüntet ki. A 2004. évi első pályázati felhívásával és a díjak 2005. évi odaítélésével a SozialMarie Európa első társadalmi innovációs díja. Az összesen 55.000 euró értékű pénzbeli elismerés mellett a SozialMarie mindenekelőtt nyilvánosságot biztosít a társadalmi innovációknak Közép-Kelet-Európában.

Wanda Moser-Heindl und Friedrich Moser

Wanda Moser-Heindl és Friedrich Moser

A kezdetektől fogva nemzetközi irányultságú SozialMarie Díj időközben nemcsak Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban lelt otthonra, hanem immár Szlovéniában, Németországban és Lengyelországban is jól ismert. A díjat egy osztrák magánalapítvány, az Unruhe Privatstiftung hozta létre, amelyet Wanda Moser-Heindl és Friedrich Moser alapított 2000-ben.

A bátor projektek elismerése

Az ötlet újszerűsége mellett a SozialMarie Társadalmi Innováció Kritériumrendszere a különböző szereplők bevonására, a hatékony megvalósításra és a példaértékűségre fókuszál. A SozialMarie a sikeresen megvalósított projekteket díjazza és a hatással bíró társadalmi innovációk első osztályú minősítése. A SozialMarie célja, hogy támogassa és terjessze a példaértékű projekteket, és előmozdítsa a társadalmi innovációról folytatott párbeszédet.

Díjátadó

Az éves kiírásra beérkező összes pályázatból a szakértői zsűri max. 35 projektet jelöl a díjra, majd kiválasztja a legjobb 15 projektet, melyeket május 1-jén hirdetünk ki és ítélünk oda Bécsben, a díjkiosztó ünnepségen. Az első három nyertes 15.000 euró, 10.000 euró és 5.000 euró díjazásban részesül, míg további 12 díjazott projektenként 2.000 eurót nyer el.

Active patronage

Inspiring personalities overtake the active patronage of awarded or nominated projects of their choice every year. The role of the patrons is an active one, they accompany or support the project over the following year. Patrons announce their chosen projects at the annual award Ceremony on May 1.

Közönségdíj

A Közönségdíj lehetőséget ad mindenkinek, hogy az adott év jelöltjei közül kedvenc projektjére szavazzon. A győztes 1000 eurót kap oktatási célokra. A Közönségdíj független a zsűri által kiosztott díjaktól.

Szakértői zsűri

Elisabeth Hammer

Mag.a DSAin Elisabeth Hammer

Elisabeth Hammer, a neunerhaus ügyvezető igazgatója, szociológus és szociális munkás. Számos szakkönyv kiadója és rendszeresen publikál a hajléktalanságról. Jelenleg a BAWO – Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe (Hajléktalanok Segítése Szövetségi Munkacsoport) elnöke.

DI Ana Jeinić

Ana Jeinić a grázi Műszaki Egyetem Építészetelméleti, Művészet- és Kultúratudományi Intézetének PhD-hallgatója. Grazban, Velencében és Delftben építészetet és filozófiát tanult. A grazi Műszaki Egyetemen, és vendégelőadóként az Edinburgh Egyetemen a kritikus tervezés- és térelméletet tanulmányozta és oktatta. Jelen kutatásaiban a dizájn és innováció poszt-neoliberális fogalmát igyekszik feltárni.

Miro Kocur

Dr. Miroslav Kocúr, PhD

Miroslav Kocúr innovatív oktatási, üzleti és nonprofit projekteket megvalósító fiatalok támogatására összpontosít. A C.S. Lewis Kéttannyelvű Gimnázium első igazgatója volt Pozsonyban. Társadalometikai témában rendszeresen publikál és a Szlovák Közszolgálati Rádióval együttműködésben szociokulturális, vallásfilozófiai témákban egy beszélgetős műsort moderál.

Katalin Teller

Dr. habil. Katalin Teller, PhD

Teller Katalin az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Esztétika Tanszékén egyetemi docens. Kulturális technikák, migráns irodalom, várostörténet és tömegkultúra témáit kutató nemzetközi és interdiszciplináris projekteken dolgozik, legutóbb a bécsi Ludwig Boltzmann Institut for Digital History (LBIDH) számára. Folyamatos fordítási és újságírói tevékenységet végez a kultúraelmélet, kultúrtörténet területén.

Veronika Janyrova

Mag.a Veronika Č. Janýrová, MBA

Veronika Janýrová a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Kutatások Intézetének (wiiw) projektmenedzsere, ahol nemzetközi kutatási konzorciumok és EU-finanszírozott kutatási projektek koordinálásával foglalkozik. Szinkrontolmács és számos osztrák-cseh filmes, művészeti, nyomtatott és kulturális produkcióban dolgozott.

Tanja Tamše

Tanja Tamše

Tanja Tamše jelenleg a Herman Potočnik Noordung Űrtechnológiai Központ projektmenedzsere, ahol elsősorban a társadalmi innováció témakörében felel az uniós projektekért. 2019 és 2021 között tagja volt annak a konzorciumnak, amely közösen készített egy fehér könyvet a társadalmi innovációval kapcsolatos közpolitikákról és stratégiákról. Jelenlegi projektjében (SEED uniós projekt, 2021-2023) a partnerországok a társadalmi innovációval foglalkozó nemzeti kompetenciaközpontok kiépítését tervezik. Korábbi munkája során kisebb csapatokat vezetett Kínában és Afrikában (Tanzánia, Dél-Afrika), főként az IT, a hulladékgazdálkodás és a turizmus területén.