A jelenben a jövőért – szülőkkel a gyerekekért 

Jelölt 2020

Ország: Magyarország

Régió: Hajdú-Bihar

Szektor: Civil társadalom / Szociális gazdaság

Tevékenységi területek: Munka, Szegénység, Szabadidős oktatás

Projektgazda szervezet: Igazgyöngy Alapítvány

Felelős személy: L. Ritók, Nóra

Honlap: Tovább a honlapra

Kihívás

A szegregátumokban nincs megfelelő infrastruktúra, úthálózat, hiányzik a szakképzettség, magas a kriminalizáció szintje. Hiányoznak a munkavállaláshoz szükséges készségek, az alkalmi- és feketemunkán szocializálódott, ma a szegregátumokban szülőként élő generáció sem az iskolától, sem a családtól nem kapta meg ehhez a megfelelő muníciót.

Ötlet

Hiába minden kompetenciafejlesztés, ha nincsenek lehetőségek. Érdemes a szülőkkel kezdeni a munkát: munkahelyeket kell teremteni, segíteni kell őket abban, hogy munkavállalóként példát mutathassanak gyerekeiknek, akik több támogatással, jobb képességekkel, több lehetőségből válogatva léphetnek ki a generációs szegénység csapdájából.

Szereplők

Helyi szinten dolgozunk, helyiekkel, a helyi problémákon. A projekt közösségbe ágyazottan valósul meg, minden eleme a közösségi igényekre reagál. A 6-18 éves gyerekek 85%-át elérjük a településen, sok gyermek családjából pedig dolgoznak nálunk, ki munkaviszonyban, ki alkalmi munkavállalóként.

Hatás

Javuló munkamorál, kiszámíthatóbb életvezetés, az önálló döntések, szervezések gyakoribbak, fejlődnek a szociális készségek, a kommunikáció, az egymásra utaltság fontosságát egyre jobban értik, egyre több munkavállaló kapcsolódik hozzánk alkalmi munkavállalóként, vagy főállású munkatársként, köztük olyan is, aki már a tanodánkba is járt.

Átemelhetőség

Azt gondoljuk, hogy minden hasonló helyzetben lévő településen érdemes ilyen komplex módon megközelíteni a kérdést. Nem elegendő csak a gyerekekkel vagy csak a szülőkkel dolgozni. Az elmúlt években kiderült, hogy a hazai viszonyok között is megvalósítható, fejleszthető ilyen komplexitású projekt.