Szerveződj!

Projektgazda szervezet: Közélet Iskolája Alapítvány / School of Public Life

Felelős személy: Vujovits Júlia

2022

Jelölt

HU

Civil társadalom / Szociális gazdaság

Miről szól a projekt?

A Szerveződj! az egyetlen ingyenes oktatási célú társasjáték az aktivizmusról, érdekérvényesítésről és kampányszervezésről Magyarországon. A 60-90 perces játék történetmesélésen és együttműködésen alapul 5-10 játékos bevonásával. Ezzel a kreatív oktatási eszközzel és a hozzá kapcsolódó képzésekkel a Közélet Iskolája célja az állampolgári részvétel és az aktivizmus népszerűsítése a különböző közösségek körében. Belépő szintű programokat kínálunk kirekesztett csoportok, valamint aktivisták számára kampányszervezésről, érdekérvényesítésről, emberi jogokról és a társadalmi egyenlőtlenségekről.

Kihívás

Magyarországon a legtöbb állampolgár elidegenedett a politikától, a kirekesztett emberek pedig különösen keveset tudnak érdekeik képviseletéről. A demokrácia jelenlegi leépülése, az aktivizmus megbélyegzése és a szűkülő médiatér miatt egyre nehezebb a közösségeket aktivitásra sarkallni. 

Ötlet

A Szerveződj! egy társasjáték az aktivizmusról, és kampányszervezésről. Ez a kreatív oktatási eszköz lehetővé teszi, hogy a kiszolgáltatott emberek és tenni akaró állampolgárok szórakoztató módon és biztonságos környezetben ismerjék meg és gyakorolják az érdekérvényesítést. A játékhoz kapcsolódó számos képzést és foglalkozást is tartunk országszerte. 

Szereplők

Az aktivisták és civil szervezetek fejleszthetik a stratégiai kampánytervezési készségeiket a játékkal, ami hasznos a mindennapi munkájuk során. A marginalizált csoportok tagjai megismerkedhetnek az emberi jogokkal, a társadalmi igazságossággal és égető társadalmi kérdésekkel, mint a szegregáció, a környezeti igazságosság, vagy az LMBTQ jogok. 

Hatás

Több mint 15 közösség  és 134 résztvevő számára szerveztünk társasjáték alkalmakat. Együtt dolgoztunk a nőmozgalommal, környezetvédelmi szervezetekkel és helyi érdekvédelmi csoportokkal is. 40 olyan embert képeztünk ki, akik képesek a játék levezetésére, így országszerte terjed ez a játékos eszköz, ami bővíteni tudja az aktív állampolgárok eszköztárát.  

Átemelhetőség

A társasjáték és ahhoz kapcsolódó bevonó programok más nyelven és politikai környezetben is remekül alkalmazhatóak, csupán pár kártya cseréjével és lefordításával. A kifejlesztett online verzióval pedig a földrajzi távolság sem jelenthet akadályt! A játék jó példája annak, hogy az érdekvédelem és hogyan tanítható egy játékos eszköz segítségével.